top of page

Pontfelhő

Szolgáltatásunkról

A projektek során a pontfelhő kiértékeléseket a partnercégekkel szoros együttműködésben nagy pontosságú statikus, mobil, vagy akár drónnal készült lézeres felmérésékkel készítjük el ügyfeleink részére. Az így kapott LiDAR adatokból később precíz, pontos 3D modelleket, speciális kiértékeléseket, 3D-s helyszínrajzokat tudunk előállítani.

A LiDAR technológia a mai napig folyamatosan fejlődik, egyre kiemelkedőbbé válik a hagyományos geodézia mellett. Míg a hagyományos geodéziai felmérésekkel akár napokon keresztül is mérni kell egy-egy terület, addig a LiDAR technológiával a terepi időt minimalizálni tudjuk anélkül, hogy a felmért objektumokat generalizálni kellene. A lézeres technológiából adódik, hogy a felmérés során minden objektum felvételre kerül, így az irodában már nem derülhet ki, hogy vissza kell menni valamiért a terepre. Természetesen a megnövekedett adatmennyiség miatt az utófeldolgozás több időt vesz igénybe, azonban a fél-automatikus szoftverekkel könnyedén le lehet tisztítani/generalizálni a felmért adatokat, hogy az operátorok már csak a megfelelő objektumokkal foglalkozzanak.

Mi, a Bimfra-nál nem csak a pontfelhők feldolgozásában vagyunk gyakorlottak, hanem a terepi felmérés menetét is jól ismerjük, ahogy az utófeldolgozást is. Specifikus szoftverparkunkból a tapasztalt mérnökeink mindig a leggyorsabb, leginkább automatizált, mégis könnyen ellenőrizhető eszközöket választják ki, a projekt specifikációját előtérben tartva. 

Pontfelhő 
szolgáltatások

3.jpg

Út- és vasútfelmérések pontfelhő-kiértékelése

 

A Bimfra nagy tapasztalattal rendelkezik az út- és vasútfelmérések során készült pontfelhőadatok kiértékelése terén.

Speciális szoftverekkel (TopoDOT, MicroStation) dolgozunk, amelyekben jól kipróbált fél-automatikus eszközökkel gyorsan, hatékonyan, mégis pontosan értékeljük ki a pontfelhőket.

Road and railway extraction _2.PNG
Building modelling 2.PNG
Building modelling.PNG

Épületfelmérések pontfelhő-kiértékelése

 

A legjobb módszer egy épület életútjának lekövetésére, felújítási munkálatainak megkezdésére, vagy állapotának felmérésére a LiDAR geodézia.

 

A pontfelhős felmérésből kollégáink nagy tapasztalattal készítenek vonalas dokumentációt, vagy akár 3D modelleket. Gyakorlott Revit modellezőink centiméter pontos 3D-s modelleket állítanak elő, melyekből homlokzatok, metszetrajzok és egyéb építészetileg releváns adatok szűrhetőek ki anélkül, hogy a pontfelhő sok gigabájtos állományait az építészeknek kezelniük kellene.

Pontfelhő tisztítása és animálás

 

A technológiából adódóan a LiDAR felméréseken sokszor a projekt szempontjából felesleges információk is szerepelnek, mint például járókelők, autók, esetleg madarak. Ezek sokszor elviszik a hangsúlyt a valóban releváns objektumokról, így a pontfelhő tisztításra szorul.

Ezt a folyamatot félautomatikus módszerekkel könnyedén végzik el tapasztalt szemű kollégáink. A tisztított pontfelhőből később akár videókat, animációkat is szívesen készítünk, amelyek tökéletes prezentációi tudnak lenni egy-egy átépítésnek, ütközésvizsgálatnak, esetleg látványterv-bemutatónak.

12.jpg

Altron Grid projekt

 

 

Pontfelhő kiértékelése során BIM-kompatibilis modellt készítettünk, amellyel segítettük a felújítási munkáltokat.

Alton Grid Substation project 2.tif
bottom of page