top of page

Egyéb szolgáltatások

Szolgáltatásunkról

Partnereink révén, nagy tapasztalattal nyújtunk támogatást légi, közmű- vagy akár geodéziai felmérésekhez.

Egyéb szolgáltatások

Budapest Airport project 1.jpg

Ortofotó

 

Partnerünk a vizsgált terület felett drónnal (kopterrel, vagy akár merev szárnyú repülővel, a terület nagyságáról függ) repülve készít nagy felbontású fényképeket, amelyekből később irodai feldolgozás során valós ortografikus felvételeket állítunk elő.

A drón repülés közben nem függőleges kameraállással repül, ezzel a módszerrel jó minőségű, pontos felszínmodellt, illetve fotogrammetriával létrehozott pontfelhőt tudunk generálni a felvételekből. Ez azt jelenti, hogy a nagyfelbontású ortografikus, geolokált felvételek mellett egy 3D-s adatot is kapunk a felmérésből.

A felmérésből georeferált .JPG fájlokat kapunk, amelyek már teljesen ortografikusak, illetve .LAS formátumban pontfelhőt. A felmérésből elérhető egy Pix4D-s csomag is, amelyet munkatársaink közvetlenül tudnak behívni TopoDOT-ba, és ott beépített automatikus és félautomatikus módszerekkel ki tudnak értékelni.

Ortofoto.png
Ortofoto.png
LIDAR felmérés

LiDAR

 

Partnereink révén tudunk készíteni TLS (statikus), MLS (mobil), ALS (légi) és ULS (drónos) lézerszkenneres felméréseket is. Az eszköz a kibocsájtott lézerek visszaverődéseit vizsgálja, és ez alapján hoz létre egy 3D-s pontfelhőt, mely ma a legrészletgazdagabb módszer a valóság teljes leképezésére.

A felmérés sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a hagyományos geodéziai módszerek. Emellett a kapott eredményt többször is fel lehet használni, és arra is kevesebb az esély, hogy bármilyen objektum kimaradjon, hiszen a lézeres felmérésnél minden látható objektum felmérésre kerül, munkatársaink a kiértékelés során generalizálják a kapott eredményt.

A felmérés után .kollégáink LAS, .PD, .E57 és egyéb formátumokat tudnak exportálni, melyekből rögtön el lehet kezdeni a 3D-s modellezést.

Fotogrammetria

 

Partnereink segítségével a  megadott objektumról nagy felbontású, tervezett/rögzített fénykép, illetve videó készűl. Az így kapott képi elemek alapján egy szoftver segítségével kialakítjuk az adott objektumról a 3D-s, valódi színes modellt.

Gyorsan, nagy szakértelemmel készülnek fotók bármilyen objektumról. A technológia bár nem mérnöki pontosságú, sok helyzetben elegendő lehet. Mivel a 3D-s modell elkészítéséhez nem kell térszkenner, így egy pontatlanabb, de olcsóbb megoldás kapunk.

A fényképeket szoftveres szinten munkatársaink 3D Mesh modellé alakítják, amelyet .OBJ vagy egyéb 3D-s formátumban véglegesítenek.

Fogrammetria

Budapest Airport Projekt

 


Földalatti közműhálózat felmérése és modellezése volt a fő feladatunk a projekt során.

Budapest Airport project 2.jpg
bottom of page