Egyéb szolgáltatások

Szolgáltatásunkról

Partnereinkkel együtt nagy tapasztalattal nyújtunk támogatást légi, közmű vagy akár geodéziai felmérésekhez.

Egyéb szolgáltatások

Budapest Airport project 1.jpg

Ortofotó

 

A vizsgált terület felett drónnal (kopterrel, vagy akár merev-szárnyú repülővel, a terület nagyságáról függ) repülve készítünk nagy felbontású fényképeket, amelyekből később irodai feldolgozás során valós ortografikus felvételeket állítunk elő.

A drón repülés közben nem függőleges kameraállással repül, ezzel a módszerrel jó minőségű, pontos felszínmodellt, illetve fotogrammetriával létrehozott pontfelhőt tudunk generálni a felvételekből. Ez azt jelenti, hogy a nagyfelbontású ortografikus, geolokált felvételek mellett egy 3D-s adatot is kapunk a felmérésből.

A felmérésből georeferált .JPG fájlokat kapunk, amelyek már teljesen ortografikusak, illetve .LAS formátumban pontfelhőt. A felmérésből elérhető egy Pix4D-s csomag is, amit közvetlenül tudunk behívni TopoDOT-ba, és ott beépített automatikus és félautomatikus módszerekkel ki tudjuk értékelni.

Ortofoto.png
Ortofoto.png
LIDAR felmérés

LiDAR

 

A felmérendő területtől függetlenül partereinkkel közösen tudunk készíteni TLS (statikus), MLS (mobil), ALS (légi) és ULS (drónos) lézerszkenneres felméréseket is. Az eszköz, a kibocsájtott lézerek visszaverődéseit vizsgálja, és ez alapján hoz létre egy 3D-s pontfelhőt, mely ma a leg részletgazdagabb módszer a valóság teljes leképezésére.

A felmérés sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a hagyományos geodéziai módszerek. Emellett a kapott eredményt többször is fel lehet használni, és arra is kevesebb az esély, hogy bármilyen objektum kimaradjon, hiszen a lézeres felmérésnél minden látható objektum felmérésre kerül, és a kiértékelés során generalizáljuk az eredményt.

A felmérés után .LAS, .PD, .E57 és egyéb formátumokat tudunk exportálni, melyekből rögtön el lehet kezdeni a 3D-s modellezést.

Fotogrammetria

 

A megadott objektumról nagy felbontású, tervezett/rögzített fényképeket, illetve videót készítünk. Az így kapott képi elemek alapján egy szoftver segítségével kialakítjuk az adott objektumról a 3D-s, valódi színes modellt.

Munkatársaink gyorsan, nagy szakértelemmel fotóznak körbe bármilyen objektumot. A technológia bár nem mérnöki pontosságú, sok helyzetben elegendő lehet. Mivel a 3D-s modell elkészítéséhez nem kell térszkenner, így egy pontatlanabb, de olcsóbb megoldás kapunk.

A fényképeket szoftveres szinten 3D Mesh modellé alakítjuk, amit .OBJ vagy egyéb 3D-s formátumban véglegesítünk.

Fogrammetria

Budapest Airport Projekt

 


Földalatti közműhálózat felmérése és modellezése volt a fő feladatunk a projekt során.

Budapest Airport project 2.jpg