Egyéb szolgáltatások

Szolgáltatásunkról

Partnereinkkel együtt nagy tapasztalattal nyújtunk támogatást légi, közmű- vagy akár geodéziai felmérésekhez.

Egyéb szolgáltatások

Budapest Airport project 1.jpg

Ortofotó

 

A vizsgált terület felett drónnal (kopterrel, vagy akár merev szárnyú repülővel, a terület nagyságáról függ) repülve készítünk nagy felbontású fényképeket, amelyekből később irodai feldolgozás során valós ortografikus felvételeket állítunk elő.

A drón repülés közben nem függőleges kameraállással repül, ezzel a módszerrel jó minőségű, pontos felszínmodellt, illetve fotogrammetriával létrehozott pontfelhőt tudunk generálni a felvételekből. Ez azt jelenti, hogy a nagyfelbontású ortografikus, geolokált felvételek mellett egy 3D-s adatot is kapunk a felmérésből.

A felmérésből georeferált .JPG fájlokat kapunk, amelyek már teljesen ortografikusak, illetve .LAS formátumban pontfelhőt. A felmérésből elérhető egy Pix4D-s csomag is, amit közvetlenül tudunk behívni TopoDOT-ba, és ott beépített automatikus és félautomatikus módszerekkel ki tudjuk értékelni.

Ortofoto.png
Ortofoto.png
LIDAR felmérés

LiDAR

 

Partnereinkkel közösen tudunk készíteni TLS (statikus), MLS (mobil), ALS (légi) és ULS (drónos) lézerszkenneres felméréseket is. Az eszköz a kibocsájtott lézerek visszaverődéseit vizsgálja, és ez alapján hoz létre egy 3D-s pontfelhőt, mely ma a legrészletgazdagabb módszer a valóság teljes leképezésére.

A felmérés sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a hagyományos geodéziai módszerek. Emellett a kapott eredményt többször is fel lehet használni, és arra is kevesebb az esély, hogy bármilyen objektum kimaradjon, hiszen a lézeres felmérésnél minden látható objektum felmérésre kerül, és a kiértékelés során generalizáljuk az eredményt.

A felmérés után .LAS, .PD, .E57 és egyéb formátumokat tudunk exportálni, melyekből rögtön el lehet kezdeni a 3D-s modellezést.

Fotogrammetria

 

A megadott objektumról nagy felbontású, tervezett/rögzített fényképeket, illetve videót készítünk. Az így kapott képi elemek alapján egy szoftver segítségével kialakítjuk az adott objektumról a 3D-s, valódi színes modellt.

Munkatársaink gyorsan, nagy szakértelemmel fotóznak körbe bármilyen objektumot. A technológia bár nem mérnöki pontosságú, sok helyzetben elegendő lehet. Mivel a 3D-s modell elkészítéséhez nem kell térszkenner, így egy pontatlanabb, de olcsóbb megoldás kapunk.

A fényképeket szoftveres szinten 3D Mesh modellé alakítjuk, amit .OBJ vagy egyéb 3D-s formátumban véglegesítünk.

Fogrammetria

Budapest Airport Projekt

 


Földalatti közműhálózat felmérése és modellezése volt a fő feladatunk a projekt során.

Budapest Airport project 2.jpg