top of page

BIM

Szolgáltatásunkról

2013-as megalakulása óta a Bimfra egyik fő célja az volt, hogy élen járjon abban, ami technológiailag és digitálisan lehetséges mind a föld alatti, mind a felszíni adatok modellezésében, elemzésében és megjelenítésben. Stratégiánk az, hogy értéknövelő adatmegoldásokat biztosítsunk a projekt életciklusának minden szakaszában. Sokéves sikeres tapasztalattal rendelkezünk a BIM adatgenerálásában, a föld alatti és feletti közműmodellezésben, a pontfelhő adatok kiértékelésében és a térinformatikai adatbázis-megoldásokban.

A BIM (Building Information Management) az új megközelítés szerint ma már nem csak egy modellt jelent, hanem egy teljes folyamatként definiálják. Ahhoz, hogy egy BIM projekt sikeres legyen, a projekt szereplőinek megtérüljön a projektbe vetett energia és kiadás, nagyon fontos, hogy a projekt BIM stratégiáját az összes érintett részvevő ismerje. A folyamatok, az eljárások és a humán erőforrás meghatározó fontosságú a sikerhez. 

Komplett megoldásokat kínálunk az infrastrukturális és építőipari fejlesztések digitális kihívásaira ügyfeleinknek a világ minden táján. Büszkék vagyunk arra, hogy egyike vagyunk azoknak a cégeknek Magyarországon, akik az ISO19650 minősítéssel rendelkeznek. Tevékenységünk magába foglalja a professzionális együttműködést partnereinkkel, hatékony platformok alkalmazását, mint például Autodesk BIM360 Docs-t, a részletes tervezést és kockázatértékelést a projekt sikeres megvalósítása érdekében.

BIM 
szolgáltatások

Gödöllő.png

BIM tanácsadás

 

A BIM folyamatok beépítése, hozzáigazítása a meglévő munkamenethez nem egyszerű feladat, ennek megfelelő implementálása körültekintő figyelmet és tapasztalatot igényel. A BIM tanácsadás egyik fő alkotóeleme az információmenedzsmenthez kapcsolódó módszer, dokumentáció és eszközigény feltérképezése, új megoldások bemutatása.

Kiemelten fontos cégünk számára a BIM folyamatok alkalmazása és támogatása. Ezért is nagy öröm számunkra, hogy idén cégünk az angliai British Standard Institution (BSI) által hitelesített ISO19650 BIM tanúsítványt szerzett, illetve kollégánk, Földi Attila BIM menedzser - szintén a BSI által hitelesített - BIM projektinformáció-szakértő minősítéssel rendelkezik. BIM specialista csapatunk így professzionális szolgáltatást tud biztosítani BIM implementációban ügyfelei számára.

Maga a tanácsadás két fő részből tevődhet össze:


•    Konzultációk, véleményezések, részvétel megfelelő folyamatok és megfelelő környezet kidolgozásában (igény szerinti ütemezésben, személyesen vagy online) 
•    Meghatározott munkarészek elkészítése (dokumentumok, szabályzatok, munkaleírások, sablonok) 

A feladatkiírást, elkészítendő dokumentumokat, konkrétan elérendő célokat a megrendelővel közösen határozzuk meg. 

image.png
epulet modellezes 2.jpg
Building_modelling2.jpg

Épületmodellezés

A környezetünkben található létesítmények digitális megjelenítésére szolgál az épületmodellezés. Az épületmodell lehetővé teszi az építészek, mérnökök, ingatlanfejlesztők, vállalkozók, gyártók és más építési szakemberek számára az adott épületek megtervezését, megépítését. A modelleket a megrendelő igényeihez igazított grafikus kidolgozottsági szinttel készítjük, az egyszerű 3D-s modellezéstől egészen a BIM-kompatibilis szintig.

A felmért pontfelhőadatokból vagy kapott 2D-s építészeti rajzokból AutoCAD, Revit vagy Microstation szoftverek használatával 3D-s létesítmény-, illetve épületmodelleket hozunk létre.

Modellező csapatunk akár komplett 3D modelleket vagy fizikai objektumok virtuális másolatát készíti el ügyfeleinek, RVT, IFC, DGN formátumban.

Gépészeti modellezés

 

Az intelligens modell által, koordináltan és egységesen biztosított információknak köszönhetően a MEP épületrendszerek nagyobb pontossággal, az építészeti és szerkezeti alkotóelemekkel nagyobb összhangban tervezhetők meg. Szolgáltatásunk révén meglévő épületek berendezéséről készítünk a megrendelőink igényeinek megfelelő modelleket. 

Az épületrendszereket, MEP-n(gépészeti, villamossági és épületgépészeti) tervezéshez készült 2D modelleket 3D-s modelleké tudjuk alakítani. 

Ezek a térben összehangolt modellek a kivitelező és az összeszerelő csapatoknak az alábbi műveletekben segíthetnek illeszkedni a teljes tervezési ütemtervhez:

  • A 2D-s tervek 3D-s vizualizációja

  • A virtuális építkezés munkafolyamata alatt a szakágon belüli és   szakágak közötti tervezési hibák kiszűrése

  • Hatékony kommunikációs eszköz a tervező és kivitelező csapat számára

  • A hatékony modell mennyiségszámítás alapja

A Bimfra csapata részletes MEP modelleket tud BIM-kompatibilis formátumban előállítani, amely részét képezheti egy összetett épületmodellnek.

MEP_modelling.jpg
Clash detection.PNG

Ütközésvizsgálat

 

Az ütközésvizsgálat segít kiszűrni a 3D elemek közötti szakágon belüli és közötti (jellemzően gépész modellek csövei) ütközéseket. Ezek korai kiszűrése és kezelése mind időben, mind anyagilag hatalmas megtakarítást jelent.

 

Ezért ajánljuk a megrendelőinknek:

  • Lehetőség van az épületdesign koordinálására a modellen keresztül

  • Az építési idő rövidítésére, hatékonyság növelésére

  • Az esetleges tervezési hibák kiszűrésére a szerkezeti-építész és gépész modellek között

  • Az építéshelyi problémák radikális csökkentésére és megelőzésére

  • A szerkezeti összeütközések lokalizálására

  • Az építési költség – főleg pótmunkák – jelentős csökkentésére, elkerülésére

Cégünk vállalja a tervezők közötti koordinációs feladatok előkészítését és összehangolását, valamint egyeztető tárgyalások levezetését.

Fejlett BIM-megoldásaink a szakági modellek ütközéseinek észlelésére szolgálnak. Az ütközésvizsgálatoknál feltárt problémákat különböző megoldásokon keresztül tudjuk megosztani az iparág felelős modellező csapatával.

Southend City Városközpont projekt

 


 


A megrendelő által tervezett felújítási projektben a tervezést támogató feladtunk az volt, hogy a területen belül felmért közművekről részletes 3D modellt készítsünk.

bottom of page